Overslaan naar content

Bij Zelfstroom inspireren we je graag om duurzaam te leven. Zelf doen we dat door zonnepanelen te verhuren en verkopen. Maar duurzaamheid gaat over veel meer dan je eigen energie opwekken. Onze collega Geert Mulders, manager logistiek en processen, vertelt wat hij doet om de wereld groener te maken én geeft tips zodat jij ook je steentje kunt bijdragen. Steeds meer mensen zien dat duurzaam leven belangrijk is. Wanneer kwam dat besef bij Geert? Hij vertelt: “Ik kreeg al van jongs af aan mee dat het goed is om bewust om te gaan met de spullen die je hebt. Niet omdat mijn ouders heel erg bezig waren met duurzaam leven, maar gewoon omdat ze het zonde vonden om dingen weg te gooien. Als we eten over hadden, maakten we dat een dag later op. En we kochten nooit iets wat we niet nodig hadden. Voor mij was dat heel normaal.”

Zonnepanelen plaatsen

Dat bewustzijn komt bij Geert in stappen. Hij vertelt: “We kijken steeds op welk gebied we het beter kunnen doen. Een logische stap als Zelfstromer was natuurlijk om zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen. Eerst twijfelden we, omdat we niet wisten hoe lang we in dit huis wilden blijven wonen. Maar ik zag al snel in hoe belangrijk het is om je eigen duurzame energie op te wekken. Bovendien zijn de terugverdientijden zo kort dat het al vrij snel de moeite waard is. En het is heel makkelijk: als je zonnepanelen er eenmaal liggen, hoef je er bijna niks aan te doen.”

Vegetarisch koken

Een stap die voor Geert en zijn gezin ook makkelijk te zetten was, is het eten van minder vlees. Hij vervolgt: “Eerst aten we bijna elke avond vlees. Daar wilden we mee stoppen. In het begin was het even wennen om vegetarisch te koken. Om inspiratie op te doen, maakten we gebruik van een maaltijdbox. Hierin kozen we de vegetarische gerechten. De recepten die we lekker vonden, bewaarden we. Die koken we nu nog steeds.”

“Ondanks de vegetarische avondmaaltijden, zijn we nog geen vegetariërs. Bij de lunch misten we het plakje ham op de boterham. We besloten dat we onszelf dat nog wilden gunnen. Dit is heel belangrijk voor de manier waarop wij het aanpakken. We doen de dingen die voor ons makkelijk te bereiken zijn. En als iets niet meteen lukt, is dat ook gewoon goed.”

Minder afval

Het laatste project van Geert en zijn gezin staat in het teken van afvalvermindering. Hij vertelt: “We hebben per week één klein zakje restafval. Voor een gezin van 4 personen denk ik dat we het heel goed doen. Het verminderen van plastic afval is lastiger. Vooral qua eten. In de supermarkt zit bijna alles in plastic verpakt. We testen wel verpakkingsvrije opties, maar die zijn vaak veel duurder. Soms hebben we dat ervoor over, maar het moet wel leuk blijven.”

“Gelukkig is er ook veel wél gelukt. Zo gebruiken we inmiddels shampoobars, hebben we een blok zeep in plaats van een fles met pompje en is ook de fles afwasmiddel vervangen door een blok. In het begin was dat even zoeken. Vooral het drogen na gebruik is onhandig als je nog niet weet wat werkt. Inmiddels hangen we de bars in een netje om te drogen. Ook een kurken bakje werkt goed. Dat zijn dingen die je ontdekt als je het gaat proberen.”

Eigen compost

Een ander project waar Geert met veel plezier aan heeft gewerkt, is de tuin. Hij vertelt: “Onze tuin heeft weinig stenen en veel groen. Dat is sowieso goed voor het milieu. Sinds een jaar hebben we een compostbak. Hier gooien we al ons GFT-afval in. Afgelopen zomer hebben we voor het eerst de tuin kunnen bemesten met het compost uit onze eigen bak. Het is echt gaaf om te zien dat je dit helemaal zelf kunt creëren.”

“Daarnaast hebben we een regenton. Water komt in Nederland natuurlijk gewoon uit de kraan, maar ik wil mijn kinderen van 6 en 7 leren dat het niet oneindig beschikbaar is. Daarom hebben we bijvoorbeeld in de zomer afgesproken dat ze met het water uit de regenton mochten spelen. Als dat op is, is het ook echt op. Zo raken ze zich ervan bewust dat water er niet is om te verspillen. En ze hebben net zoveel plezier als met water uit de kraan.”

Tips voor een duurzaam leven

Wil jij ook duurzamer gaan leven? Geert deelt zijn tips om stap voor stap je leven te beteren:

Tip 1: Maak het jezelf makkelijk

“Mensen denken soms dat duurzaam leven ingewikkeld is. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Vind dingen die voor jou makkelijk uit te voeren zijn. Voor de een is dat vaker de fiets pakken in plaats van de auto, voor de ander tweedehands kleding kopen. Onthoud dat elke stap er één is, en dat je niet alles tegelijk hoeft te veranderen.”

Tip 2: Heb plezier in duurzaam leven

“Zelf krijg ik er een kick van als het ons lukt om minder afval te produceren. Bijvoorbeeld als ik zie dat we van 4 grote naar 1 klein zakje afval gaan. Dat voelt als een overwinning. Ook wissel ik vaak tips uit met vrienden. Het is echt leuk om elkaar te helpen nieuwe dingen te ontdekken.”

Tip 3: Voel je niet schuldig

“Je wilt misschien alles het liefst meteen goed doen, maar dat lukt niet. Wees niet boos op jezelf als je toch een keer een koopje in de sale hebt gescoord dat je eigenlijk niet nodig had. Geniet er juist extra van als je zoiets doet. En denk bij jezelf: volgende keer beter.”

Zonnepanelen: je eigen energie opwekken

Bij Zelfstroom houden we van duurzaam. We hoop dat Geerts verhaal ook jou inspireert om het beter te doen. Stap voor stap. Wil je een hele makkelijke maar grote stap zetten om duurzamer te leven? Begin dan met het opwekken van je eigen energie. Via Zelfstroom huur je eenvoudig zonnepanelen voor een vast bedrag per maand. Je bespaart op je energierekening én je draagt bij aan een betere wereld.



Kopje koffie doen?

App of bel direct: +31 (0) 6 29 76 36 81